Kterak z hrušek vyrobit chutný kompot či džem?

Pěstování hrušní má u nás už dlouhou tradici. Dříve bychom je našli snad v každé zahradě nebo sadu. V současné době mezi pěstitelské oblasti hrušní patří hlavně okolí měst Olomouc a Prostějov. Úrodná Haná je pro hrušně přímo ideální, protože mají rády hlavně teplé polohy s pravidelnou závlahou. Víte, že má-li hrušeň vhodné podmínky pro růst a správné stanoviště, může vydržet až 200 let?

Hrušky a jejich účinky na zdraví

Plodem hrušně jsou malvice – hrušky, které podle sklizně dělíme na letní, podzimní a zimní. Letní hrušky jsou nejméně trvanlivé, naopak nejdéle vydrží zimní odrůdy. Stejně jako další ovoce, mají i hrušky léčebné účinky a obsahují zdraví prospěšné látky – sodík, draslík, měď, zinek či vápník. Odstraňují zácpu či působí na čištění střev. Hrušky jsou také zdrojem vitamínu B.

Zavařujeme hrušky – kompot

Máme-li velkou úrodu hrušek, nebude na škodu, když si něco z ní zavaříme na chutné kompoty nebo usušíme.

Na přípravu kompotu z hrušek si připravíme hrušky a nálev, sestávající z 1 litru vody, 400 g krupicového cukru a 1 lžíce kyseliny citronové. Hrušky opláchneme vodou, oloupeme a rozpůlíme. Vnitřek hrušek zbavíme jadřince a ihned vkládáme do studené vody s kyselinou citronovou nebo octem, aby hrušky nezhnědly. Pak hruškami plníme sklenice a zalijeme teplým nálevem. Sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minus při teplotě 85 °C. Vůbec nebude na škodu, zvýrazníme-li chuť kompotu hřebíčkem nebo i badyánem a skořicí.

 

Hruškový džem na palačinky či vánočku

Máte-li rádi džemy, pak si nenechte ujít ten hruškový. Na něj si připravíme 100 ml vody, 2 kg hrušek, 2 hřebíčky, 1 badyán, 500 g želírovacího cukru, 3 lžíce medu, 1 celou skořici, 100 g krystalového cukru, 1,5 ks citronové kůry v celku.

Hruškový džemHrušky omyjeme, oloupeme a zbavíme jádřinců. Část hrušek nastrouháme na hrubém struhadle, část nakrájíme na kousky. Nastrouhané hrušky dáme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme med, cukr, badyán, hřebíček, skořice a citronovou kůru. Vše uvedeme do varu a vaříme asi 7 až 10 minut do změknutí na řidší kaši. Z ní vyjmeme veškeré koření. Druhou část hrušek nakrájenou na kousky také dáme do hrnce, přidáme želírovací cukr a zvolna ve vlastní šťávě vaříme asi 15 minut. Potom obě dvě hmoty společně smícháme a ještě chvíli pomalu vaříme. Pak naplníme džem do omytých sklenic, zavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Sterilovat už nemusíme.

Sušené hrušky na zimu

Pochopitelně lze hrušky i sušit. Omyjeme je v čisté vodě, oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky o síle asi půl centimentru maximálně. Dáme do sušičky ovoce a sušíme. Správně usušené hrušky snadno poznáme, protože jsou pružné a uvnitř plátku suché. Takto připravené hrušky jsou delikatesou na zimní období a zdravým mlsáním.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *