Erythrit – alternativní cukr bez kalorií

Klasický bílý nebo třtinový cukr. Je kalorický, způsobuje zubní kazy, ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Přesto ho konzumujeme, život bez něj si nedokážeme představit. Mluví se dokonce o závislosti na cukru. V současné době však existuje řada náhradních sladidel s lepšími vlastnostmi. Jedním z nich je i erythrit.

Erythrit nebo erythritol je přírodní náhradou cukru vhodnou nejen do diety. I ten, jehož cílem není zhubnout, by měl zvážit, jestli nenahradit klasický cukr raději dobře stravitelným erythritem, jenž neobsahuje kalorie, má nulový glykemický index a nepoškozuje zuby.

Erythrit jíte i vy, minimálně v ovoci

Erythrit je alternativní cukr vyráběný fermentací přírodního cukru pocházejícího z kukuřice. Jde tedy o přírodní látku, kterou běžně konzumujete. Vyskytuje se například v melounu, hruškách, ale i sýru, pivě nebo víně.

V současné době se propaguje spousta náhradních sladidel od čekankového sirupu až po stévie. Výhodou erythritu však je, že vypadá velmi podobně jako cukr. Je sypký, bílý, rozdílu si na první pohled opravdu nevšimnete. Lze ho používat úplně stejně jako cukr klasický. Můžete si s ním osladit čaj, upéct moučník atd.

Rozdíl je v nižší sladivosti, erythrit má zhruba 60-75 % sladivosti cukru. Možná ho tedy budete muset používat o něco větší množství, nebo prostě necháte tělo zvyknout si, že nepotřebuje tolik sladkého.

Erythrit vs. xylitol

Erythrit není ještě tolik známý jako jiné alternativní cukry, například xylitol. Xylitol je jedním z prvních přírodních sladidel a pravdou je, že erythrit je mu velmi podobný. Největší rozdíl spočívá v kaloriích, erythrit jich má daleko méně.

Zařazení erythritolu do stravy by mělo být pozvolné, hlavně u jedinců s citlivým žaludkem. Zpočátku je možné ho kombinovat s jinými přírodními sladidly, třeba medem. Erythrit je však velmi dobře tolerovaný zažívacím systémem, téměř úplně se vylučuje.

Napsat komentář