Obsah článku
Broskve patří asi k nejlahodnějšímu tuzemskému ovoci. Na jazyku se právě zralá broskev jen rozplývá a lechtá chuťové pohárky jemnou sladkou chutí. A co teprve kompot – jaký ten umí z broskví být lahodný! Je výborný pro přípravu různých pohárů nebo dezertů, kterými můžete uhostit svoji návštěvu nebo je mlsat během nedělního odpoledne.
Pěstování broskvoní
Broskvoně jsou teplomilným stromem, kterému se daří do nadmořské výšky 450 metrů. Není proto divu, že velké broskvové sady najdeme hlavně v okolí Olomouce nebo Přerova. Stromy milují slunečné stanoviště obrácené k jihu, jihozápadu či jihovýchodu chráněné proti severnímu větru třeba lesem nebo svahovitým terénem. Mezi nejoblíbenější odrůdy broskví patří Redhaven, Primisima Delbart, Kamila, Redwin, Earliglo, Luna, Favorita Morettini, Harbinger nebo Sunhaven.
Broskvoně lze pěstovat i v méně příznivým podmínkách, ale je třeba vhodně zvolit velmi ranou odrůdu, aby stihla v kratším létě dozrát.
Zavařujeme broskve – kompot
Jak jsme se už zmínili, z broskví lze připravit výtečný kompot. Sice dá trochu větší práci samotná příprava broskví, ale výsledek pak za to stojí. Broskve bychom totiž měli nejprve sloupnout. Dělat to sice nemusíme, ale kompot z loupaných broskví je asi chutnější. Pak je třeba broskve také vypeckovat.
Omyté vypeckové a sloupnuté broskve nakrájíme na menší kousky a naskládáme do sklenic. Připravíme si cukerný roztok, kdy svaříme 1 litr vody a 600 až 800 g krystalového cukru. Ten nalijeme na broskve a přidáme na 1 sklenici vždy 1 lžičku citronové šťávy. Takto připravené broskve sterilujeme 20 minut při 85 °C.
Broskvový džem
Výborný na chléb s máslem jako snídaně je i broskvový džem. Vyrobíme ho snadno z 1 kg oloupaných a vypeckovaných broskví, 1 ks želírovacího přípravku a 1 kg krupicového cukru. Broskve dáme do hrnce, zasypeme cukrem i se želírovacím přípravkem a přivedeme za stálého míchání do varu. Vaříme asi 2 minuty, pak odstavíme z plotny a naplníme do umytých skleniček, které pevně zavřeme. Sterilujeme asi 10 minut při 85 °C.
Výroba koncentrátu z broskví na přípravu džusu
Broskve jsou výborné i jako džus. Proto, máte-li bohatou úrodu, nechte její část na výrobu lahodného koncentrátu pro přípravu nápojů. Co budeme potřebovat? Na 1 litr rozvařených a propasírovaných broskví si nachystáme 180 g krupicového cukru a šťávu z 1 citronu.
Do hrnce dáme omyté, vypeckované a oloupané broskve a asi 3 cm vody, aby se ovoce v hrnci nepřipalovalo. Vše zahříváme k bodu varu a pět minut dusíme. Pak odstavíme z plotny a ručním tyčovým mixérem rozmixujeme. Pasírování je pak nutné použít proto, abychom vyloučili ze směsi tvrdé a ostré kousky ze zapomenutých pecek. Nyní přišel čas na přidání cukru a citronové šťávy. Vše promícháme, přivedeme k varu a nalijeme do skleniček, které budeme sterilovat při teplotě 85 °C po dobu 20 minut.