Obsah článku
Ráno bez šálku své oblíbené kávy si mnozí z nás neumí představit. Káva nám dodá tolik potřebnou energii do nového dne a už jen její vůně probudí všechny naše smysly.
Víte ale, jak si kávu správně vybrat, jaké jsou její způsoby domácí přípravy
či který způsob je nejzdravější?
Základní rozdělení kávy
Výběr kávy může být velice matoucí, kvůli mnoha různým popisům na jejich obalech.
Aby bylo pro vás snadnější se v názvech vyznat, pojďme se společně podívat na její základní rozdělení. Dle původu kávových zrn můžeme rozlišovat až 60 různých druhů, ale mezi nejdůležitější a nejznámější patří Arabica a Robusta.
Arabica, kávové plody vypadají jako třešně a obsahují uvnitř 2 zploštělá zrna. Je aromatické chuti a obsahuje méně kofeinu. Nabízí variace tónů od ovocných přes čokoládové a obsahuje více cukrů a lipidů.
Robusta, má menší plod než Arabica. Je pro ni charakteristická výraznější zemitá chuť. Obsahuje téměř 2x více kofeinu než Arabica, což jí dodává intenzivní hořkou příchuť.
Arabica je díky rozmanitosti chutí a aromatu kvalitnější, a proto je považována za lepší volbu než Robusta. Samozřejmě existují vynikající Robusty, ale není snadné je nalézt v běžných obchodech. To je také důvod, proč většina kupujících i prodávajících sází na Arabicu.
Nelze jednoznačně říci, která je lepší nebo horší, protože musíme zohlednit také další faktory. Region původu, odrůda, zpracování či chuť má velký vliv na kvalitu kávy.
Tyto informace naleznete v prodejnách kávy online či kamenných kávových obchodech, kde vám školený personál rád poradí.
Způsoby domácí přípravy
Kolik existuje druhů přípravy, tolik existuje názorů, který je nejlepší. Doporučujeme si na vlastní kůži vyzkoušet, který způsob vám nejvíce přiroste k srdci a zařadíte jej do vaší kávové rutiny. Mezi nejznámější způsoby patří V60 neboli filtrovaná káva, Moka kávovar, Aeropress, Chemex, French press či kávovar, ať už manuální, či automatický.
Nejzdravější způsob přípravy kávy
Dle švédské studie je nejzdravější způsob přípravy kávy V60 neboli filtrovaná káva.
Nejenže skvěle chutná, ale také díky procesu filtrování dokáže zachytit škodlivé látky.
Účinky kávy na lidské tělo
Káva napomáhá zvyšovat soustředěnost, náladu, paměť i sportovní výkony.
Také může přispívat ke snížení rizika melanomu, srdečních chorob, cukrovky
či onemocnění jater. Navíc přispívá k urychlování metabolismu a podporuje rozklad tuků.
Jak si správně vybrat
Nejen správná příprava, ale také správný výběr kávových zrn má vliv na chuť i účinky vaší kávy. Její kvalita závisí na její čerstvosti, což bohužel není často případ u nákupu kávy ze supermarketu. Lepší alternativou je nákup online nebo v prodeji kávy, kde vám odborný personál rád poradí se správným výběrem, stupněm mletí i typem přípravy.