Vaříme, ale neplánujeme: Jak jedí Češi na home office?

S přechodem na práci z domova se Češi vrátili do kuchyní. Jídlo si vařilo devět z deseti lidí, kteří v posledních týdnech využívali možnost home office. Sedmdesát procent lidí se stravuje jinak, než když chodili do práce. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro společnost Upfield, výrobce margarínů Rama, Hera, Flora a Perla.

Své stravovací návyky změnilo sedm z deseti lidí, kteří v poslední době pracovali z domova. Téměř pro polovinu respondentů tato změna znamená, že začali jíst více jídla uvařeného doma. Čtvrtina lidí pak začala jíst více ovoce a zeleniny. Stále stejně jako před začátkem opatření se stravovalo 31 procent dotázaných.

Uvařit, nebo objednat? Češi mají jasno

Pokud jde o vaření během home office, podle průzkumu mírně převažovaly ženy – vařilo 94 procent z nich, mezi muži šlo o 88 procent. Vaření se méně věnovali lidé v Praze než v jiných částech země – jídlo si připravovalo sedm z deseti obyvatel hlavního města, ve zbytku republiky to bylo kolem devadesáti procent.

Zároveň si necelá čtvrtina Čechů na home office jídlo objednávala. Tuto možnost využívali častěji muži než ženy a Pražané častěji než obyvatelé jiných regionů. Převážně drobnými jídly a pamlsky se pak stravovalo 16 procent respondentů.

Svůj jídelníček si dopředu plánovala třetina lidí, ale jen každý osmý respondent uvedl, že podle takového plánu nakupuje potraviny. Naopak téměř polovina lidí jídlo volila podle toho, jaké suroviny zrovna měla doma k dispozici. Přípravou jídla trávilo 57 procent respondentů více času než před začátkem opatření proti šíření koronaviru, pro čtyři lidi z deseti se potřebná doba nezměnila. Příprava jídla lidem na home office zabrala nejčastěji hodinu denně.

Margarín používá polovina lidí

Průzkum se zaměřil také na vztah k margarínům a na oblibu sendvičů. Margarín používá více než polovina respondentů průzkumu. V oblibě ho mají zejména proto, že se dobře roztírá. Každý desátý dotazovaný považuje margarín za druh másla. Stejně velký podíl lidí si myslí, že je margarín zdravější než máslo. Pokud lidé margarín využívají, často je to při přípravě sendvičů nebo sendvičových pomazánek.

Sendviče si na home office alespoň jednou týdně připravovaly téměř dvě třetiny lidí. Jako hlavní výhodu tohoto jídla nejčastěji uváděli, že sendviče jsou rychle hotové a dobře chutnají. Téměř polovina lidí považuje sendvič za svačinu, pro tři z deseti respondentů může představovat jakékoli jídlo dne. Podle tří čtvrtin dotazovaných do sendviče patří sýr, zelenina pak podle šesti lidí z deseti.