Olivový olej, luxusní dárek ze středomoří

Všichni dobře víme, jak je těžké vybrat ten správný dárek pro své nejbližší. Samozřejmě chceme něco originálního, s puncem kvality, co se přesně trefí do vkusu obdarovaného.  

Co takhle luxusní olivový olej? Ale jak si správně vybrat z nepřeberného množství druhů a variací? Sestavili jsme pro vás průvodce luxusními olivovými oleji, který vám ulehčí vaše rozhodování.

Skutečný původ olivovníku není přesně znám. To, kde se vzal je předmětem mnoha legend. Některé tvrdí, že pěstování začalo na ostrově Kréta 5000 př. n. l., jiní zase říkají, že pochází ze Sýrie, Íranu a oblasti Palestiny. Olivovník patří mezi nejstarší pěstované stromy na světě, dokonce předcházel vynálezu našeho psaného jazyka.    

Jak si vybrat zemi původu olivového oleje

Středomořské země jsou díky svému mírnému podnebí a půdě ideálním prostředím pro pěstování oliv. Výrazné odrůdy lze nalézt po celé Evropě, Středním východě a Severní Africe. 

Mezi nejznámější světové odrůdy patří Arbequina, Picual, Coratina, Koroneiki, Frantoio and Leccino

Španělská Arbequina je nejrozšířenějším typem. Je to velmi aromatická oliva s bylinkovou příchutí, pocházející z Tarragony a Lleidy, severovýchodního pobřeží Španělska. 

Picual je ovocný druh z jižních španělských oblasti Sevilly, Granady, Córdoby a Málagy.

V Itálii najdeme Coratinu, v oblasti Bari. Tyto plody dozrávají později a mají hořkou příchuť. 

Koroneiki nalezneme v Řecku, vynikající olej s vysokým obsahem polyfenolů. Ovoce je velmi malé s ovocnou chutí a roste většinou na Krétě a Zakynthosu. 

Slavné oleje z toskánské směsi Frantoio and Leccino rostou ve střední Itálii a Toskánsku. 

Jak je to s jakostí olivového oleje

Olivový olej je tříděn podle kvality a jeho lisování. Jakost se dává od prvního lisování, při kterém se odstraní asi 90% olivové šťávy. Při výrobě extra panenských nebo panenských olivových olejů nejsou povoleny chemikálie a vysoké teplo, které ničí antioxidanty. 

Po lisování již nedochází k žádnému zpracování či rafinaci.  

Jak poznat nejkvalitnější olivový olej?

Pokud chceme vybrat olivový olej jako dárek, samozřejmě si chceme být jistí jeho kvalitou. Prémiový extra panenský olivový olej nebo Extra panenský olivový olej by měl mít nízkou kyselost, až 0,225%. Tyto oleje jsou těmi nejkvalitnějšími přírodními oleji s vynikající chutí  a můžeme je servírovat jako dip doplněný pouze čerstvým pečivem.

Levnější jemný panenský olivový olej končí na druhém místě, v poměřování jeho kvality. Podle předpisů musí mít dobrou chuť a úroveň kyselosti maximálně 1,5%. 

Panenský olivový olej nesmí mít kyselost přesahující 2% a musí mít také dobrou chuť. Je skvělý na vaření, ale možné si jej vychutnat i tepelně neupravený.  

Co znamená označení DOP u olivového oleje? 

Olivový olej, stejně jako víno má označení DOP, tedy Protected Designation of Origin

což znamená Chráněné Označení Původu. Toto označení mohou používat pouze ti výrobci, kteří úspěšně splní podmínky certifikovaných standardů a zaslouží si takové označení. 

Jak správně skladovat olivový olej

Při nákupu dárku v podobě olivového oleje hledejte tmavou láhev nebo plechovou dózu. Tyto nádoby totiž chrání produkt před přímým slunečním světlem a zaručí jeho optimální trvanlivost. Olivový olej vydrží přibližně 18-24 měsíců, pokud je skladován na chladném a tmavém místě. Světlo a teplo změní jeho barvu a ničí zdravé antioxidanty. Postupem času stoupá hladina kyselosti a snižují se zdravé živiny. Proto je doporučováno použít olej do 12 měsíců od lisování. 

Účinky na lidské tělo

Olivový olej je skvělý dárek pro muže a ženy nejen pro jeho skvělou chuť, ale také díky svým blahodárným účinkům na lidské tělo. Zlepšuje trávení, je výživný a plný antioxidantů, může napomáhat snižování srdečních chorob a zlepšuje kvalitu pokožky a vlasů.