Obsah článku
Ačkoliv se mnoho receptů dá uvařit takzvaně od oka nebo pomocí hrníčkové metody, u některých z nich se bez kuchyňské váhy neobejdete. Přesné odvážení jednotlivých ingrediencí totiž významně přispěje k výborné chuti připravovaných pokrmů.
Jaké jsou možnosti?
Mechanické kuchyňské váhy mají jednoduché ovládání a fungují bez baterií. Jsou vybaveny přehlednou stupnicí, která dokáže navážit na 20 g přesně. Jejich nosnost je až 5 kg. Při vážení je zapotřebí počkat, až se ručička ustálí. Oproti tomu digitální kuchyňská váha vám zváží suroviny s přesností 1-2 g. Výsledek se zobrazí během vteřiny, a navíc si na ní můžete zpravidla nastavit i další měrné jednotky, jimiž jsou třeba ml.
Neocenitelný pomocník
Zůstaneme-li u digitálních vah, oceníte u nich jejich nízkou hmotnost, skladnost a snadnou přenositelnost. Kromě toho jsou tyto váhy vybaveny řadou dalších užitečných funkcí, jimiž jsou dovažování, dotykový přehledný a podsvícený displej, automatické vypínání. V neposlední řadě je to snadná údržba a stabilita.
Který tvar vám bude vyhovovat?
Co se týče provedení, kuchyňská váha může mít podobu desky, na niž položíte nádobí s váženými ingrediencemi. Další variantou jsou nerezové či plastové váhy vybavené odnímatelnou miskou. Chcete-li ušetřit místo na kuchyňské lince, sáhněte po váhách závěsných. Počítejte ovšem s tím, že jejich váživost bude oproti vahám stolním nižší.
Zaměřte se na své individuální potřeby
Před konečným rozhodnutím jaký typ kuchyňské váhy zakoupit, zvažte, jak často ji budete užívat a jaké množství surovin budete potřebovat přibližně navážit. Dále si ujasněte, zda budete váhu nechávat na lince, nebo dáte přednost kompaktnímu typu pro snadné uskladnění. V neposlední řadě se zaměřte na materiál. Nejpraktičtější jsou nerez a sklo, neboť se jednoduše vyčistí a nepřenášejí pachy.