Obsah článku
V případě, že uvažujete o koupi nové trouby do vaší kuchyně, pak vězte, že velmi dobrým rozhodnutím může být pořízení horkovzdušné trouby.
1. Rovnoměrné proudění horkého vzduchu
Někteří lidé si tento model pletou s klasickou elektrickou troubou. Je pravdou, že i zde je hlavním zdrojem napájení elektřina, rozdíl ovšem spočívá ve způsobu rozvádění vzduchu. Horkovzdušná trouba má k tomuto účelu vlastní zdroj tepla, ohřátý vzduch je pak cirkulací vedený naprosto rovnoměrně po celém vnitřku spotřebiče. Co to ve výsledku znamená? Pokrmy se nepřipalují, jako tomu bývá u elektrických či plynových modelů, jídla jsou navíc vždy propečená ideálním způsobem ve všech místech.
2. Rychlá příprava
Díky tomu, že je horkovzdušná trouba vysoce efektivní, můžete v ní připravit vaše oblíbené pokrmy leckdy o poznání rychleji, než když pečete, dusíte či grilujete v ostatních typech spotřebičů. Velký rozdíl, pokud jde o rychlost, je pak znát při srovnání s tradiční plynovou troubou, u níž trvá velmi dlouho, než se dostane do požadované provozní teploty. Horkovzdušná trouba je oproti tomu připravena doslova během pár vteřin.
3. Úspora energií
S rychlostí nepochybně souvisí také spotřeba elektřiny. Kvalitní horkovzdušná trouba nejenže dokáže připravit jídla za kratší časový úsek nežli elektrická varianta, ale vyžaduje také menší množství elektřiny. A to se samozřejmě v dnešní době, kdy jsou ceny energií mimořádně vysoké, náležitě cení.
Ať už u vás doma bude horkovzdušná trouba volně stojící, případně dáte přednost modernímu vestavěnému spotřebiči, můžete si být jisti tím, že v ní budete moci nejen péct, ale také dusit, rozmrazovat, sušit, ba dokonce grilovat. U špičkové trouby tohoto typu totiž často nechybí ani rotační gril, s jehož pomocí si třeba o víkendu uděláte lahodné grilované kuře pro celou rodinu.