Obsah článku
Pití kávy je jedním z nejrozšířenějších zvyků na celém světě. Tento chutný nápoj nám dodává energii, přináší celou řadu pozitivních účinků a stává se jakýmsi rituálem sloužícím k socializaci. Přesně proto byste měli mít alespoň minimální povědomí o správném způsobu přípravy. Stejně tak se vám bude hodit šikovný trik v podobě utváření motivů do pěny. Jak na to?
Trénink dělá mistry
Možná se vám to zdá jako banalita, ale naprostým základem je samozřejmě kvalitně připravený nápoj z vhodně zvolených zrn. Přece jen chcete udělat dojem, čehož s instantní kávou jen těžko dosáhnete. Jasnou volbou jsou klasické pákové kávovary, které vám stvoří vynikající mok za příznivou cenu. Pro náročnější zákazníky jsou tu o něco vyspělejší automatické kávovary, jež vás potěší velmi snadnou obsluhou a řadou dodatečných funkcí.
Nyní ale k základům samotného umění. Alfou i omegou je plnotučné a ideálně vychlazené mléko. Tento prostředek se totiž snadno šlehá a chlubí se správnou hustotou. Pořídíte-li si pořádný kávovar, bude vám stačit zmáčknutí několika čudlíků a máte hotovo. Klíč k úspěchu však vězí v samotné trysce, která musí být natočená v úhlu přibližně čtyřiceti pěti stupňů. Její konec by měl dosahovat těsně pod hladinu mléka.
Nenechte se odradit
Nesnažte se trysku umístit doprostřed hrníčku, ale spíše blíže k jeho okrajům. Díky tomu si zajistíte ideální podmínky a pěna nebude zbytečně kroužit. Následně přichází nejdůležitější část celého procesu – trénink. Nejlepší umělci mají za sebou stovky a stovky pokusů, přičemž každý z nich byl o něco lepší než ten předchozí. Pokud tedy bude váš espresso art poprvé vypadat komicky, není důvod cítit se provinile.
Zkrátka zkoušejte dále, zdokonalujte se a velmi brzy začnete být na svou práci pyšní. Směle do toho!