Co je to kolagen? K čemu je dobrý?

Kolagen je jedna z hlavních bílkovin v lidském těle, která má spoustu důležitých rolí, například zajišťuje strukturu pokožky a přispívá ke správnému srážení krve. V posledních několika letech si kolagen získal popularitu jako doplněk stravy, přidává se však i do šamponů a tělových mlék.

Kolagen tvoří zhruba třetinu bílkovinného složení v těle. Představuje základní stavební kámen kostí, kůže, svalů, šlach a vazů. Stejně tak se kolagen nachází i v dalších částech těla, včetně krevních cév, rohovky či zubů.

Co dělá kolagen ve vašem těle?

Existuje nejméně šestnáct různých druhů kolagenu, přičemž čtyři hlavní typy se rozdělují římským číslicemi na typ I, II, III a IV.

  • Typ I tvoří zhruba 90 % kolagenu v těle. Vytváří se z hustě zabalených vláken a poskytuje strukturu pokožce, kostem, šlachám, vláknité chrupavce, pojivové tkáni a zubům.
  • Typ II se tvoří z více volně balených vláken a nachází se v elastické chrupavce, kterou potřebují klouby.
  • Typ III podporuje strukturu svalů, orgánů a tepen.
  • Typ IV pomáhá s filtrací a nachází se v jednotlivých vrstvách pokožky.

S přibývajícím věkem tělo produkuje méně kvalitního kolagenu, a proto je potřeba ho dostat do těla přes potravinové doplňky. Velice oblíbený je kolagen v prášku, jenž se rozpouští ve vodě nebo se přidává i do jídla. Úbytek kolagenu nastává i působením vnějších vlivů, jako jsou rafinované sacharidy a přemíra cukru, příliš mnoho slunečního záření a kouření.

Jakmile vám začne ubývat kolagen, poznáte to hlavně na pokožce, protože nebude tak pevná a pružná. I chrupavky budou oslabené. Pozitivní dopad má kolagen na pleť, bude zdravější.

Proč užívat doplněk stravy s kolagenem?

V současné době je velice oblíbený hydrolyzovaný kolagen, jenž neobsahuje sóju, lepek, laktózu či umělá sladidla. Bývá chuťově neutrální. Kolagen jako potravinový doplněk má velice dobrý dopad na svalovou hmotu, artritidu a elasticitu kůže.